neděle 16. října 2011

Pro co vlastně žijeme?


Pokud se člověk v životě zastaví a podívá se na současné světové dění a dnešní společnost, tak mu hlavou může problesknout myšlenka, že tu něco není v pořádku. Najedeme-li na webu na zpravodajské servery, ihned na nás vyskočí zprávy o různých občanských nepokojích, přírodních katastrofách, válkách, nenávisti a agresi mezi lidmi, ekonomických a politických krizích atp.

I přes tyto negativní zprávy se přece jenom ve světě dějí pěkné a pozitivní události. O těch média už tolik neinformují, protože by to přece „nikdo nečetl…“

Otázkou ale zůstává, kam se tento svět žene. Co je hnacím motorem tohoto světa? Co nás žene kupředu? A co kupředu žene nás samotné. Jinými slovy: Pro co vlastně žijeme?


Někteří žijí pro kariéru, jiní pro rodinu, vztahy, sport, hudbu, nejrůznější požitky a zážitky… Ale co vlastně ve skutečnosti dokáže naplnit? Jako by se většina lidí hnala za penězi. Proč ale i ti nejbohatší nemají vždycky dost? Proč když mají vilu a Ferrari, tak musí mít ještě letadlo?

Ten, kdo žije pro chlast, pak má strach sám ze sebe, protože si nepamatuje, co komu udělal, co komu řekl. Ten, kdo žije po uznání v oblasti vědy a vzdělání, stejně vždycky zjistí, že tu je někdo, kdo je chytřejší než on. Někteří nedokážou být sami se sebou, a tak utíkají do vztahů. Nikdo ale není dokonalý, a dříve či později se v druhých zklame.

Vzpomínám na svoji učitelku matematiky na střední škole, která prohlásila, že náboženství je jenom pro ty, kteří nedokážou žít život a tak potřebují berličku, která by je podpírala.

Svým způsobem to je pravda. Svým způsobem ale každý z nás potřebuje Někoho, o koho se potřebujeme opřít. Potřebujeme někoho, kdo se s námi bude radovat s našimi vítězstvími a stejně tak potřebuje si s někým zanadávat, proč věci nejsou takové, jaké mají být.

Každý z nás se na něco nebo na někoho spoléháme. Ať už se jedná o štěstí, osud, náhodu, peníze, společenské postavení, životopis, talismany naši životní lásku, bez které „nedokážeme žít“, čí o další uklidňování ekonomů, že naše ekonomika na tom není tak špatně…

Dokáže tě ale tvoje berlička unést? Pro co vlastně žiješ?

Žádné komentáře:

Okomentovat