sobota 7. dubna 2012

Recenze: Brennan Manning - Evangelium zlomených


Čas od času každý z nás prožívá období, kdy se zdá, jako by se svět bortil. Nic nám nevychází, nejsme spokojení, každý po nás něco chce a my máme pocit, že abychom vyhověli všem, tak se musíme rozkrájet. Naštěstí tyto chvíle většinou netrvají věčně a slunce opět vyjde na obzor. Většinou. Ale ne vždy. Tato období mohou být doprovázena slabším duchovním životem. Nemáme čas na modlitbu, natož na Bibli. A když už se nějaká ta chvíle najde, tak zjistíme, že  tolik zájmu o Boží slovo vlastně ani nemáme. To má za následek, že se cítíme vzdálení od Boha. „Musíme něco podniknout. Něco udělat, abychom se přiblížili Bohu.“ Ve svých snahách ale opět nalézáme zklamání.

Jak z toho ven?
Přijmi skutečnost, že jsi přijat. Přijmi skutečnost, že jsi milován. Dovolíme Ježíšově lásce, aby se nás zmocnila, proměnila a osvobodila? Dokážeme se vzdát svých ambicí Pánu Bohu něco dokazovat a přijmout nekonečný rozměr Boží milosti?


Brennan Manning napsal knihu Evangelium zlomených (Návrat domů, 2008). Tato kniha není teologickým výkladem Boží milosti a lásky. Ale popisuje lidský příběh, který když se do něj začnete, tak se od něj nedokážete odtrhnout. Do okamžiků proher, frustrace a beznaděje vnáší soucit, pochopení, přijetí, lásku a naději. Naději, pro ty, s kterými už nikdo nepočítá (jak napovídá podtitul knihy). Není to kniha pro „super-křesťany“. Ale je určená těm, kteří vláčí těžká břemena. Břemena, kterých se nemohou zbavit. Pro ně bude tato kniha osvěžujícím elixírem, mastičkou, která hojí hluboké rány.

PS: do čtení se můžete dát již teď, na stránkách Návratu jsou ukázky :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat